In gesprek met een leerkracht over haar loopbaantraject

In gesprek met een leerkracht over haar loopbaantraject

Binnen het Loopbaancentrum Oost Nederland ondersteunen we medewerkers in het primair onderwijs die zich willen oriënteren op hun loopbaan. Iedereen is welkom. We kijken samen wat voor jou nodig is. Voor de één volstaat een oriënterend gesprek, voor de ander is misschien begeleiding naar een andere werkplek nodig. Weer een ander doet een competentie onderzoek, volgt een sollicitatietraining, maakt een persoonlijk loopbaanplan of gaat een coachingstraject doen. 

Afgelopen schooljaar hadden we een leuk traject met een leerkracht die al 17 schooljaren als leerkracht werkt op een basisschool in Overijssel. We gaan hieronder graag kort met haar in gesprek over wat het loopbaantraject voor haar heeft opgeleverd. 

Even voor ons beeld, welk traject heb je afgerond?
“Ik heb het loopbaancoachingstraject met coördinator en loopbaancoach Marjory Vermeegen bij Loopbaancentrum Oost Nederland afgerond.”

Wat was de reden dat je dit traject wilde starten?
“Ik wil niet tot mijn pensioen voor de klas blijven staan en ik was daarom benieuwd wat er nog meer mogelijk is. Wellicht was een nieuwe uitdaging voor mij wel een optie. Mijn coachvraag was daarom: Is het vak als leerkracht nog passend bij mij (voor nu en in de toekomst)? Dit zijn we samen tijdens dit traject gaan onderzoeken. Het heeft me heel mooie en waardevolle inzichten gebracht.”

Wat heeft het traject voor jou betekent? En wat heeft het opgeleverd?
Starten met dit traject voelde voor mij als een sprong in het diepe, maar ik ben zo blij dat ik deze stap genomen heb. Het heeft me heel veel inzicht gegeven in mezelf als leerkracht, maar bovenal als mens. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat is mijn missie? Ik heb nieuwe inzichten gekregen in mijn kwaliteiten en drijfveren. Het heeft me een stappenplan opgeleverd om verder te onderzoeken en ontdekken. Door een aantal netwerkgesprekken te voeren, heb ik nieuwe mensen in de onderwijswereld leren kennen en is mijn blik verruimd. Een opstapje naar wellicht een andere baan binnen het onderwijs.”

Zou je dit iemand anders willen aanbevelen?
“Zeker! Ik gun iedereen de mogelijkheid om middels dit traject de mogelijkheden m.b.t. je loopbaan te onderzoeken en nieuwe inzichten te krijgen.”

Heb je nog tips voor mensen die dit traject ook willen volgen?
“Neem die stap, ga ervoor en volg je gevoel!” 

Dus, loop jij in je huidige werk ergens tegenaan? Kost je werk je veel energie in plaats van dat het energie oplevert? Of wil je oriënteren of een andere functie in het onderwijs iets voor je is? Neem dan contact op met Marjory Vermeegen of José Jansen via www.loopbaancentrumoostnederland.nl/het-team